Laaja valikoima kotimaisia hauta-arkkujaHauta-arkkujen valikoima on suuri ja jokaiselle vainajalle on varmasti mahdollista löytää juuri häntä edustava vaihtoehto. Valinnanvaraa on niin materiaaleissa, väreissä kuin hinnoissakin. Arkun valinnassa kannattaa miettiä nimenomaan sitä kenelle arkku tulee.

Arkku on hautajaistilaisuudessa läsnä yhtä kauan oli sitten kyseessä arkku- tai tuhkahautaus, eli tästä näkökulmasta hautaustavalla ei ole merkitystä arkun valinnassa. Meiltä saatte kotimaiset SHT – arkut, Verhoomo Toni Teuho Arkut ja CR-Tukku arkut.
Sivuillamme on esitelty muutamia malleja kauttamme saatavista arkuista, toimistollamme lisää malleja.

Arkku edustaa hautajaisissa vainajaa, joten useimmiten omaiset kiinnittävät sen valintaan runsaasti huomiota. Taloustutkimuksen mukaan arkun valinnassa omaisille tärkeintä on se, että arkku edustaa vainajan persoonaa ja muistuttaa tälle tärkeistä asioista. Arkussa voi näkyä vainajan kiinnostuksen kohteet, harrastus tai työ, asuinpaikka tai vaikkapa kesämökin maisema järven tai meren rannalla. Arkkujen materiaalit ja koristelut voivat olla hyvinkin erilaisia, ja  kotimaisissa SHT-arkuissa on paljon valinnanvaraa.

Hautaustavalla ei ole merkitystä hauta-arkun valinnassa, vainajan elämä ja arvot saavat näkyä. Arkku on esillä siunaustilaisuudessa yhtä kauan, oli kyse sitten maahan hautauksesta tai tuhkauksesta. Arkun valinta läheiselle voi myös auttaa surun käsittelyssä. Useat surututkijat ovat tutkimuksissaan todenneet, että hautajaisten järjestäminen ja arkun valinta ovat lähiomaisille merkittävä osa surutyötä.

Hauta-arkku kuuluu olennaisesti myös monen hautausalan ammattilaisen päivittäiseen työntekoon. Esimerkiksi hautaustoimistojen, seurakuntien ja krematorioiden työntekijät kuljettavat ja säilyttävät vainajaa arkussa. Arkussa vainajan siirtäminen, säilytys, tuhkaaminen ja hautaaminen tapahtuu hygieenisesti, työturvallisesti ja ergonomisesti. Arkun käyttö mahdollistaa hautausalan ammattilaisten työn vainajaa kaikissa olosuhteissa kunnioittaen.

Laki määrää Suomessa, että arkku tarvitaan aina. Lisäksi Kirkkohallitus, seurakunnat, krematoriot ja hautaustoimistot ovat yhdessä laatineet Suomessa käytettäville arkuille laatuvaatimukset. Laatuvaatimukset edellyttävät, että arkku maatuu tai palaa mahdollisimman puhtaasti ja luontoa vain vähän kuormittaen. Myös hautaustoimen työntekijöiden työturvallisuus on huomioitu. Nämä laatuvaatimukset täyttävä kotimainen arkku on siksi hyvä valinta myös luonnon ja ekologisuuden kannalta.

Arkun valinta

Ruumisarkku on hautaustoimilain mukaan pakollinen osa hautajaisia – ihmistä ei saa haudata maahan tai tuhkata ilman arkkua. Siunaustilaisuudessa arkku edustaa vainajaa, ja se on esillä keskeisimmällä paikalla. Siksi moni haluaa kiinnittää arkun valintaan erityistä huomiota.
Uurna hankitaan silloin, kun vainaja tuhkataan. Tuhkauksen yhä yleistyessä on uurnavalikoimakin kasvanut erittäin laajaksi. Usein valitaan arkun väriin ja materiaaliin sointuva uurna, ja myös uurnan valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että se sopii vainajan persoonaan.

Yksilöllinen arkku

Arkun valintaan vaikuttaa tutkimuksen mukaan eniten se että se kuvastaa vainajan persoonaa ja arvoja ja muistuttaa tälle tärkeistä asioista (Taloustutkimus 9/2018). Koska hautaustoimistojen tilat ovat usein rajalliset ja arkut melko suuria, on kätevää tutkia valikoimaa etukäteen netissä. Kotimainen SHT tarjoaa laajan valikoiman Punkalaitumella valmistettuja, laadukkaita ja yksilöllisiä arkkuja.

Tutustu SHT:n arkkuihin >>

Ekologinen arkku

Toiseksi tärkein kriteeri arkun valinnassa on ekologisuus. Omaiset haluavat, että arkku maatuu tai palaa puhtaasti, eikä kuormita ympäristöä tarpeettomasti. 1.1.2017 asetetut arkkumateriaalivaatimukset täyttävät SHT-arkut sopivat yhtä hyvin niin tuhkaukseen kuin maahautaukseenkin. Kaikki arkuissa käytetyt materiaalit ovat luonnosta peräisin.

Kotimainen arkku

Kolmanneksi eniten omaiset kiinnittävät arkun valinnassa huomiota kotimaisuuteen. Usein kotimaisuus nousee edesmenneelle tärkeistä arvoista, mutta sillä voi olla merkitystä myös konkreettisesti laadun varmistuksen ja kotimaisen työn osalta. Vastuullisesti Suomessa tehty arkku on monella tapaa hyvä valinta.

Suomessa on tällä hetkellä vain kaksi arkkuvalmistajaa. Edullisimmat arkut ovatkin usein virolaisia. Kotimaisen arkun tunnistaa Suomalaisen Työn Liiton myöntämästä Avainlippu-merkistä.


Puuvilla säde 2

Hinta 690€

Puuvilla säde hopea 2

Hinta 690€

Puuvilla kansisäde

Hinta 790€

Puuvilla laskos

Hinta 550€

Puuvilla solmu viisto

Hinta 640€

Puuvilla kansisäde harmaa

Hinta 790€

Puuvilla laskos hopea

Hinta 610€

Puuvilla suora

Hinta 430€

Puuvilla täyssäde harmaa

Hinta 900€

Puuvilla hopearisti

Hinta 800€

2 harmaata sädettä

 

SHT Joutsen

Hinta 890€ 

Pellava käsinmaalattu silmu

Hinta 920€

Pellava käsinmaalattu pohjoinen

Hinta 900€

Pellava kultaiset muistot

Hinta 950€

Pellava raita

Hinta 850€

Pellava valkoinen pääsky

Hinta 890€

Pellava nauha

 

SHT Ranta

Hinta 1180€

SHT Runo

Hinta 890€

EKO-valkoinen

 

Honka Natur

Hinta 990€

Tammi vaalea

Hinta 1590€

Honka usva

Hinta 1290€

Honka vaalea 2

Hinta 990€

Tervaleppä arkku

Hinta 970€

H4 vahattu mantyarkku

Hinta 990€

SHT Koivu

Hinta 1520€

SHT Punahonka

Hinta 1100€

SHT Pyynikki

Hinta 1400€

SHT Tammi 41

Hinta 1590€

SHT Honka Risti

Hinta 1390€

SHT Suomi

Hinta 1200€

Honka vaalea 2

Hinta 1590€