­

Tampereen seurakuntien hautauspalveluissa hoidetaan hautapaikkaa, siunauskappelia, siunausaikaa ja tuhkausta koskevat varaukset.Siunausjärjestelyjen yhteydessä hautauspalveluissa varataan myös pappi ja kanttori sekä muistotilaisuuspaikka. Lisäksi sovitaan Tampereen ev.lut. seurakunnan jäsenen kuolintiedon julkaisemisesta. Hautaustoimistomme auttaa halutessanne aikojen varaamisessa.Kaikki Tampereen hautausmaiden hautapaikat varataan Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän hautauspalveluissa. Etukäteen ei hautapaikkaa voi varata.Hautauspalveluissa hoidetaan myös muiden kuin seurakuntien jäsenten hautapaikka-asiat. Kaupungissa ei ole hautausmaita muilla yhteisöillä kuin ev.lut. seurakunnilla.Hautauspalvelut ovat  Seurakuntien talon 1. kerroksessa ( Hämeenkadun puoli)

Katuosoite on:  Hämeenkatu 28.
Toimisto on avoinna arkisin klo 9.00-15.00,  p. (03) 219 0702.

 

 

Kuolintodistus ja hautauslupa

Vainajaa sairaalassa hoitanut lääkäri antaa kuolintodistuksen ja sairaala toimittaa tiedon kuolemasta myös väestötietojärjestelmään. Lääkäri antaa hautaamisluvan, jonka omainen tai hautaustoimisto toimittaa seurakuntayhtymän hautauspalveluihin. Jos kuolema on tapahtunut kotona, paikalle kutsutaan vainajaa viimeksi hoitanut lääkäri tai terveyskeskuslääkäri. Ennen lääkärin toimittamaa selvitystä vainajaa ei saa haudata. Hautauspalvelumme toimittaa tarvittaessa luvan seurakunnan virastoon tai krematorioon.

Ennen kuin vainaja siirretään pois sairaalasta, on mahdollista järjestää pieni hartaushetki sairaalan kappelissa.

 

Arkun tai uurnan hankkiminen

Hautaustoimistomme myy arkkuja ja uurnia. Laitamme  vainajan arkkuun ja vastaamme vainajan kuljettamisesta hautausmaan säilytystiloihin.

Hautapaikan varaaminen

Tampereella hautapaikka varataan Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän hautauspalveluista.

Arkkuhautapaikan voi saada Lamminpään ja Vatialan hautausmailta. Kalevankankaan hautausmaalta on saatavissa nykyisin ainoastaan uurnahautoja. Aitolahden, Messukylän ja Teiskon hautausmaitten uudet arkkuhautapaikat on varattu lähinnä näiden seurakuntien jäsenille rajoituksin. Myös uurnahaudoissa on rajoituksia. Arkkuhautoihin voidaan kätkeä sekä arkkuja että uurnia.

Hauta luovutetaan 30 vuoden ajaksi. Tämän jälkeen voi sopia hallinta-ajan jatkamisesta.

Kuolinilmoitus ja hautajaiskutsu

Kuolinilmoitus on tapana julkaista paikkakunnan sanomalehdessä. Ilmoitukseen voi liittyä myös kutsu siunaus- ja muistotilaisuuteen. Jos ilmoitus julkaistaan hautauksen jälkeen, voidaan samalla kiittää osanotosta. Seurakunnan jäsenen kuolemasta ilmoitetaan rukouksin muistaen vainajan kotiseurakunnan jumalanpalveluksessa sinä sunnuntaina, joka on sovittu siunausaikaa varattaessa. Tampereella ilmestyvät sanomalehdet julkaisevat viikoittain kirkoissa luetut tiedot. Jos omaiset eivät halua tietoa julkaistavan, siitä tulee mainita hautausjärjestelyjen yhteydessä.

Suruliputus

Yleisen tavan mukaan kuolinpäivänä liputetaan vainajan kodissa ja usein myös hänen työpaikallaan. Hautauspäivänä liputetaan sekä kodissa että muistotilaisuuden pitopaikassa. Liputus alkaa aikaisintaan kello 8.00 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21.00.

Sanomakellojen soitto

Kirkon tai kappelin kelloja soitetaan sekä ennen siunaustilaisuutta että vainajaa hautaan saatettaessa. Sanomakellot soivat kirkoissa keskiviikkoisin kello 17.00. Aleksanterin kirkossa vietetään samaan aikaan hartaushetki. Kellojen soitto on ilmoitus seurakunnan jäsenen maallisen matkan päättymisestä.

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntien tiloissa. Tilan varauksesta voi sopia hautausjärjestelyjen yhteydessä seurakuntayhtymän hautauspalveluista tai varata tilan erikseen seurakuntatoimistosta.Järjestämme myös muistotilaisuuksia, kysy lisää palveluistamme.

Muistotilaisuuden ohjelmasta päättävät omaiset. Jos toivotaan, että pappi ja kirkkomuusikko osallistuvat tilaisuuteen, asiasta tulisi sopia heidän kanssaan ennalta. Usein ohjelmassa on adressien lukeminen, yhteislaulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä.

Uurnan maahan hautaaminen

Tuhka haudataan maatuvasta aineesta tehdyssä uurnassa. Muistolehtoon haudattaessa ei uurnaa käytetä. Tuhka voidaan myös sirotella sirottelualueelle tai sijoittaa tuhkauurna kolumbaariomuuriin Messukylän uurnahautausmaalle tietyin rajoituksin.

Uurnan hautaan kätkeminen tapahtuu omaisten kanssa sovittavana aikana yleensä siunausta seuraavalla viikolla lukuun ottamatta muistolehtoja ja veteraanilehtoa, joihin tuhkat haudataan seurakunnan henkilökunnan toimesta. Uurna luovutetaan kappelissa tai kirkon sakaristossa. Virsikirjan loppuliitteessä on otsikon Maahan kätkeminen alla raamatunkohta ja rukous, jotka kuka tahansa läsnä olevista voi lukea.

Muistomerkki

Haudattaessa vanhaan hautaan seurakuntayhtymän hautaustoimi huolehtii muistomerkkien ja kivilaitteiden paikoilleen asettamisesta. Työstä peritään korvaus muiden hautausmaksujen yhteydessä.

Edistamme kahden eri hautakivi liikkeen kiviä, joten laajasta mallistostamme löytyy sopiva malli kaikenlaisiin hautakivi tarpeisiin.

Muistolehdossa ja veteraanilehdossa ei käytetä muistomerkkejä, mutta halutessaan omaiset voivat tilata seurakunnilta metallilaatan, johon voidaan kaivertaa vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinaika ja joka kiinnitetään sille varattuun paikkaan. Uuden muistomerkin hankinnassa on otettava huomioon esimerkiksi muistomerkin kokoa rajoittavat säännökset, jotka ovat yleensä muistomerkkien valmistajien tiedossa.

Muistomerkkien ja hautausmaiden käytännön kysymyksiin vastaavat hautausmaiden esimiehet arkisin klo 7.00-14.30.

Täyden palvelun hautaustoimisto, 
Puhelin 050 - 502 2044 (myös iltaisin ja viikonloppuisin)